By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Terrashout

Algemeen

Terras hout
© Belgian Woodforum
www.outdoorwoodconcepts.be
 
terras hout
© Belgian Woodforum
www.greenarchitects.be
 
terras hout
© Belgian Woodforum
www.greenconcepts.be
 
terras hout
© Lignum

Hout is een warm en natuurlijk materiaal. Sommige houtsoorten hebben bovendien een levensduur van meer dan vijftig jaar, waarin ze weinig tot geen onderhoud vereisen. Dat maakt hout uiterst geschikt voor gebruik in terrassen.

Welke houtsoorten?
Een terras staat bloot aan weer en wind. Terrashout moet dan ook goed bestand zijn tegen klimaatschommelingen en vocht. Het moet ook voldoende sterk en slijtvast zijn. Daarom komt alleen hout met een hoge natuurlijke duurzaamheid, vakkundig verduurzaamd hout volgens procedé A4.1 of hittebehandeld hout in aanmerking.

Afrikaans padoek (klasse I), basralocus (I), cumaru (I),  ipé (I), itauba (I), afzelia (I), jarrah (I), tamme kastanjehout (II), merbau (I-II), moabi (I), massaranduba (I), afrormosia (I-II), purperhart (I-II), sapupira (II), jatoba (II), makoré (I), tali (I), tatajuba (I-II)… zijn voldoende duurzaam voor terrashout. Sommige houtsoorten – zoals ipé en itauba – vormen bovendien quasi geen splinters. Zo kunt u het terras probleemloos op blote voeten belopen. Ook bangkirai is geschikt op voorwaarde dat het van goede kwaliteit is.

Zachte naaldhoutsoorten zoals vuren, grenen, douglas, Oregon Pine en lorken zijn ook geschikt voor terrassen, mits ze eerst degelijk verduurzaamd worden of een hittebehandeling ondergaan.

Raadpleeg ook de overzichtstabel Houtsoorten voor buitengebruik (doc)
Meer over de verduurzaming van hout voor buitentoepassingen
Meer over hittebehandeld hout (doc)

Plaatsing van een houten terras
en houten terras vereist een stabiele ondergrond zoals een lichte waterdoorlatende stabilisé, die onkruid verhindert. Met een goede afwatering, kan ook beton. Houd bij de plaatsing voldoende afstand tussen de onderliggers (30 tot 55 cm) en tussen de terrasplanken (4 tot 10 mm). Gebruik roestvrije schroeven om houtverkleuring en corrosie te voorkomen. Bevestig de schroeven op ongeveer 3 cm van het plankuiteinde.
Meer over de constructieprincipes van houten terrassen (doc)

Terrasonderhoud
Een houten terras vraagt weinig tot geen onderhoud. Schoonmaken kan zelfs met een hogedrukreiniger, zolang u geen te krachtige straal te dicht bij het houtoppervlak gebruikt.
Meer over het onderhoud van houten terrassen (doc)

top

Natuurlijke vergrijzing
Zonlicht en weer doen het hout natuurlijk en gelijkmatig vergrijzen. Dat heeft geen enkele invloed op de mechanische eigenschappen of de levensduur van het hout. Wilt u toch de oorspronkelijke houtkleur behouden? Smeer er dan een gepigmenteerde olie op: in vier lagen en met voldoende droogtijd. Het volstaat dan om na twee à drie jaar het houtoppervlak lichtjes op te ruwen en de afwerkingslaag te vernieuwen.

Ribbels minder glad?
Terrashout met een geribbeld oppervlak is niet minder glad dan vlakke oppervlakken. De ribbels verzamelen vuil- en vochtdeeltjes, en stimuleren algengroei. Met een algendodend sproeimiddel houdt u uw terras algenvrij en voorkomt u gladheid bij regenweer.

 

terras hout   terras hout
© Belgian Woodforum
www.wardenier-decoker.be
  © Lignum

terras hout   terrashout   terrashout
© Belgian Woodforum
www.wardenier-decoker.be
  © Belgian Woodforum
www.greenarchitects.be
  © Belgian Woodforum
www.studioverde.be